AC/DC napajalniki


Osnovne informacije o napajalnikih

Napajalnik je elektronska naprava, ki dobavlja električno energijo elektronskemu bremenu. Primarna funkcija napajalnika je pretvorba ene oblike električne energije v drugo. Nekateri napajalniki so samostojne naprave, drugi pa so vgrajeni v večje naprave skupaj z njihovimi obremenitvami. V naši ponudbi lahko najdete široko paleto laboratorijskih napajalnikov z linearno ali t.i. swicthing« tehnologijo delovanja. Primerjava tehnologij delovanja v nadaljevanju:

Linearni napajalniki

  • Prednosti: malo motenj, nizek šum in malo EMC motenj, visoka stabilnost, natančna regulacija, hiter odzivni čas, možnost nastavitve zelo nizkega toka
  • Slabosti: nizka učinkovitost (v povprečju 30-40%), velika poraba energije, teža (transformator), večja hladilna telesa, dražji za večje moči

Switching napajalniki

  • Prednosti:  visoka učinkovitost (v povprečju 75%, nekateri modeli tudi do 95%), cenovno bolj dostopni za velike moči, nizka teža
  • Slabosti: ne morejo zagotoviti nizke napetosti in toka, več šuma (vključen impulzni šum in EMC motnje), veliko počasnejši odzivni čas
Napajalniki se nadalje delijo tudi po št. izhodnih kanalov, možnostjo daljinskega krmiljenja izhodne napetosti preko analognega vhodnega signala ali računalniškega vmesnika, kot so RS232, GPIB,... (t.i. programabilni napajalniki).
Nadaljna pomembna delitev napajalnikov je tudi po obliki izhodnega signala, in sicer DC napajalniki, AC napajalniki ali kombinirani AC+DC napajalniki.

V našem programu imamo AC, DC in AC/DC napajalnike proizvajalcev: Ametek, Keysight, GW Instek, Siglent, Extech.


DC napajalniki

  • DC napajalnik zagotavlja napetost s fiksno polariteto (bodisi pozitivno ali negativno) na breme. Vsi DC napajalniki iz naše ponudbe se napajajo iz izmenične vira, električnega omrežja.
    • ko je potrebno napajanje z visoko natančnostjo, visoko stabilnostjo in majhnim šumom/lezenjem, priporočamo DC linearne napajalnike.
    • ko je potrebno napajanje z visoko gostoto energije in visoko učinkovitostjo, priporočamo DC switching napajalnike.Za specifične aplikacije priporočamo:

AC napajalniki

  • AC napajalniki običajno napetost iz vtičnice (električnega omrežja) znižajo na nižji, željeni nivo. Posebne izvedbe napajalnikov pa tudi v AC/DC izvedbi.Za specifične aplikacije priporočamo:

AC+DC napajalnikiZa specifične aplikacije priporočamo: